A blood orange mojito slushie (picture supplied by Golden Sturgeon)

I received this nifty little gadget via courier last year: the ZOKU Slush & Shake Maker. It’s a simple way to make ice cold drinks, icy slushies and perfectly frozen milkshakes in 7 minutes tops, on your countertop.

So how does it work? The Zoku Slush & Shake Maker consists of 3 parts: 1) a cup, 2) a stand and 3) a scraper spoon. You place the cup in your freezer for a few hours (just store it there for whenever you might need a slushie), then remove it from the freezer and place inside the stand. Now add your ingredients – anything from milk to juice, coffee or yoghurt, fruit pulp, crushed cookies or alcoholic drinks. Then watch as it turns to ice, scraping down the sides often to create a slushed effect. Safe and entertaining for kids, yet cool enough for adults to create mischievous party drinks.

ZOKU also published a beautiful book with loads of recipes and ideas for your slush gadget: The Art of Slush, also available from Yuppiechef for R195.00. Here is a recipe from this book for a blood orange mojito:

Ingredients: (serves 2)

 • 25 mint leaves
 • 1/2 cup (125 ml) sugar
 • 1/2 cup (125 ml) water
 • 1/2 cup (125 ml) blood orange juice (or use regular oranges for an orange-coloured drink)
 • 30 ml fresh lime juice
 • 1 cup (250 ml) sparkling water
 • 50 ml rum (2 tots)

Method:

 1. Make a simple mint syrup: heat up 15 mint leaves with the sugar & water in a saucepan. Simmer for 3 minutes, then remove from the heat and leave to cool completely. Then remove the mint leaves.
 2. Now add the simple syrup to the rest of the mint leaves, orange juice, lime juice & sparkling water. Pour half of the mixture into the Slush Maker, then stir and scrape to create a thick slush. Add 1 tot rum, then stir and scrape again to create a thick slush. Repeat with remaining half of mixture to create 2 mojitos.

You can find the Slush & Shake Maker at Boardmans, @Home, Wellness Warehouse, ToyZone and online at Yuppiechef.co.za for around R250. Available in 5 bright colours. A great summer gift for the whole family.

Share this:

4 Comments

 1. Hallo Ilse,

  Jy het nie dalk ‘n resep vir kolwyntjies (cupcakes) nie?

  Dankie vir ‘n uitstekende blog!

  Groete

  Annette

  1. Hallo Annette, ek het nou die dag op jou comment gereply, maar nou sien ek dit het nooit geregistreer nie! Ai, jammer vir die lank wag!

   Ek het jare gelede eenkeer ‘n resep afgeskryf vir cupcakes van een van Nigella se kookprogramme, en dis die enigste resep wat ek daarvoor gebruik. Dit is eenvoudig, en ek maak dit in my voedselverwerker. Jy kan al die bestanddele saam ingooi sonder om enigeiets te sif – wonderlik ne? En die resultaat is altyd veerligte cupcakes, net die regte tekstuur en gladnie droog nie. Die enigste ding wat jy wel hiervoor moet gebruik, is ‘n elektroniese skaal om seker te maak die afmetings is presies korrek.

   Ek hoop jy geniet dit:
   125 g koekmeel
   125 g suiker
   125 g sagte botter
   2 XL eiers
   5 ml bakpoeier
   2,5 ml koeksoda
   30 ml (2 eetlepels) melk

   Metode: Voorverhit oond tot 180C. Plaas al die bestanddele saam in ‘n voedselverwerker en meng vir 10 sekondes. Skraap die kante skoon, en meng dan vir ‘n verdere 1 minuut totdat die mengsel baie glad is. Skep met ‘n lepel in ‘n muffin pan wat gevoer is met cupcake liners (ongeveer halfvol), en bak vir ongeveer 18 minute teen 180C in die middel van die oond.
   Nota: dit lyk altyd of die mengsel te min is, maar dit maak presies 12 cupcakes. Versprei dus die mengsel mooi eweredig.

 2. Do you think it’d work with a wine slushie mix? Would you need anything else?

  1. Yes, totally! The manufacturer says that alcoholic slushies just take a bit longer than non-alcoholic slushies. But it totally works!

Comments are closed.

You may also like...